Chorvatsko 2017

Dobrodružství často začíná krkolomnou cestou k cíli. To naše nebylo vyjímkou. Při průjezdu Maďarskem jsme pozorovali následky nedávné vichřice. Byly tam polámané borovice a rozbité střešní tašky. V maríně Kremik se naše posádka zkompletovala a nalodila na jachtu Mica. První noc jsme strávili v přístavu a provedli obchůzku po pobřeží.

Konečně jsme vypluli na moře. Kolébáme se po vlnách do Malého Drevniku. Tam jsme spustili kotvu. Nad mořem tu létá jedno dopravní letadlo za druhým. Létají do Splitu. Spatřili jsme jednu motorovou stíhačku, letěla střemhlav k vojenské lodi. Těsně nad hladinou pilot změnil kurz a zmizel nám nad pobřežím. Koupeme se. V noci máme hlídky.

Kurz jih, ostrov Vis. Při dlouhé plavbě si čas krátíme četbou. Při příhodném větru vytahujeme plachty. Dopluli jsme do přístavu Komiža. Prohlédli jsme si přístav. Potápěli jsme se. Večer nechyběl průzkum okolí.

Ráno vyplouváme z přístavu. Pluli jsme k ostrovu Biševo. Plavbu nám chvíli zpříjemňovali delfíni. Na širém se nám moři porouchal motor. Povolaní členové posádky se pustili do nelehkého úkolu. Opravy ztěžovalo neustálé houpání, stísněný prostor a šílené vedro. V mezičase někteří vytáhli pruty a jali se chytat ryby. Nebyli zdaleka tak úspěšní jak sousední člun, pravděpodobně pytláci, kterým se podařilo před našimi zraky ulovit asi metrového tuňáka. Nakonec se nám podařilo motor zprovoznit. Zakotvili jsme poblíž jeskyně Medvidina spilja. Prozkoumávali hlubiny moře. Pak jsme se vydali na objevitelskou výpravu do nitra jeskyně. Je krásná a velká. V nitru jeskyně vás může zaskočit tzv. medvědí bručení. Večer za tmy jsme našli kotviště.

Zrána jsme dopluli kolem ostrova Hvar do přístavu Stari Grad. Chorvati o něm píší jako o svém nejstarším městě. Jedná se o velmi pěkné přístavní město. Procházeli jsme se v změti klikatých uliček až do noci.

Poslední zastávka před domácí marinu byl Velky Drevnik. Měli jsme možnost pozorovat racky soupreřící mezi sebou o potravu.

galerie:


Fotky naleznete na: "rajčeti"

video:



by: Ondra Sedlák 2020 - Blogger
fb in yt
sp