Chorvatsko 2016

Konečně jsem se dostal ke sestříhání veřejného videa z jachty z léta 2016. K tomu jsem se pokusil něco sepsat..

Naše menší posádka se nalodila v maríně Zaton na jachtu Tolstoj. Proplouvali jsme různé zátoky a objevovali jsme taje krásně rozeklaného pobřeží jak na vzduchu, tak i pod vodou. Průzračné Jadranské moře je přívětivé k potápění. Pořádně jsme si zablbi. Pluli jsme širým mořem, až jsme dopluli k ostrovu Tijat. Na bóji jsme přečkali noc.

Ráno jsme zahájili veslováním na neobydlený ostorv. Na pevnině jsme si nasadili potápěčskou výstroj a šnorchlovali jsme. A tak jsme si užívali hezkých pár dní, sluníčko, plachtění.. prostě idyla. A nebo to tak úplně nebylo?!

Tuto plavbu jsme měli i neklidné spaní. Protože jsem dost často byli na kotvě tzn. v noci jsme měli rozdělené hlídky. To by samo o sobě nebyl problém, ale co se nestalo. Když jsme k večeru dopluli k ostrovu Žirje, spustili jsme kotvu v zátoce Vela Nozdra, zpočátku noci nás přepadla bóra. Loď se mnohokrát za noc vytrhla z kotvy a naše posádka měla co dělat udržet jachtu dál od skalisek.

Časně z rána jsme kotvení vzdali a vypluli na rozboužené moře. Z vysílačky jsme slyšeli varovné hlášení. Byl to zážitek. Příjď naší malé jachty krájela mohutné vlny a vodní tříšť zalévala palubu s posádkou. Odměnou bylo doplutí do smaragdové zátoky u ostrova Kakan, kde jsme si jak se patří užili plavání. Ze člunu jsme skákali do vody, potápěli jsme se do hloubky cca 4 až 5 metrů. Pod vodou jsme pozorovali drobné rybky. Strávili jsme tu pohádkovou noc.

Další den následovalo opět koupání. Kapitán vedl loď k ostorvu Murter. Měli jsme příznivý vítr, a tak jsme vytáhli plachty. Kotvlili jsme u ostrova Pašman.

Ráno jsme opět vypluli. Obepluli jsme ostrov Pašman a zakotvili. Na člunu jsme prozkoumávali běh. Potápěli jsme se až do 7 metrů. Na lodi se nám zlomil lodní háček, a tak jsme si svépomocí museli poradit. Zároveň jsme vařili brambory v mořské vodě. Následovala plavba k Vrgádě. Vyvázali jsme se k bóji. Na člunu jsme dopluli na písečnou pláž, došlo i na míč. Za slušného vlnobití jsme přečkali noc.

Vraceli jsme se k Tijatu. Dlouhou dobu nás vítr unášel. Kolem lodi skákali delfíni. Předváděli nám neskutečnou podívanou. Jeden plaval podél lodi, přitom udělal několik přemetů. Další den jsme již tradičně zahájili potápěním. Pod vodou jsme dělali kotrmelce a přemety, po vzoru delfínů. Nedaleko města Šibenik jsme prozkoumali pevnost sv. Mikuláše. Jedná se o jednu z nejzachovalejší obránnou pevnost v Dalmácii. Dopluli jsme do města Šibenik. V Šibeniku následovala kulturní prohlídka města. Nechybělo kochání se výhledem ze středověké pevnosti sv. Michaela. Na zpáteční cestě do domácí mariny jsme podnikli krátkou plavbu do Prokljanského jezera.

galerie:


Fotky naleznete na: "rajčeti" Extra s panoramatem z Šibeniku!

video:



by: Ondra Sedlák 2020 - Blogger
fb in yt
sp